Dietetycy zachęcają do regularnego jedzenia ryb. Ich zdaniem mięso rybie powinno wylądować na naszym talerzu minimum dwa razy w tygodniu. I my również podzielamy tę rekomendację, ponieważ jest ona w pełni uzasadniona — mięso rybie dostarcza nam nie tylko białka, ale również jest źródłem wielu innych substancji odżywczych, cennych dla naszego organizmu. Jeśli nie potrafisz przygotować surowego mięsa od podstaw, sugerujemy, że alternatywą dla Ciebie może być ryba z puszki.
Przetwory rybne — jakie mamy rodzaje?
Na sklepowych półkach (tych stacjonarnych, jak i online) w zakładce „konserwy rybne” aż roi się od proponowanych nam przez producentów opcji. Sardynki, makrele, szprotki, śledzie, a także rzadziej dostępne unikatowe gatunki ku uciesze smakoszy. Jednak zostając przy klasycznych wersjach przetworów rybnych, na szczycie popularności wśród naszych klientów plasuje się ryba w pomidorach z puszki. To świetny wybór dla osób, które nie mają pomysłu, z czym ją zestawić. Ryba z puszki w sosie pomidorowym wydaje się być już gotowym daniem. Można podać ją wraz z grzankami i rukolą. Natomiast jeśli chcemy dodać zawartość konserwy do jakiegoś dania, warto wybrać bardziej podstawową wersję: ryby w oleju. Olej potrzebny jest do zachowania smaku ryby, a jednocześnie nie wpływa negatywnie na jego zmianę, jeśli odpowiednio odsączymy mięso rybie. Teraz już tylko wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, wraz z majonezem, groszkiem i resztą ulubionych składników. Ryba w oleju to również dobra baza do stworzenia domowej pasty rybnej. Wystarczy rozgnieść ją z odrobiną jogurtu, przyprawić i w mgnieniu oka nasze smarowidło jest gotowe do użycia podczas śniadania.
Ryby z puszki a wartości odżywcze
Komponując posiłki, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich walory smakowe, ale także na wartości odżywcze, których są w stanie dostarczyć naszemu organizmowi. Zbilansowany posiłek obejmuje w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze i węglowodany. Ryby jako źródło białka sprawdzają się fenomenalnie — należy ono do białek o dobrej przyswajalności. Ponadto ryby zawierają witaminy A, D, E i z grupy B oraz szeroki wachlarz składników mineralnych, m.in. magnez czy wapń. Ale najważniejszy dotyczący ich aspekt to: ryby jako źródło kwasów omega‑3. Bowiem przetwory rybne posiadają one najcenniejszą postać tych prozdrowotnych kwasów tłuszczowych: EPA i DHA, które m.in. wspomagają pracę mózgu, serca i wzroku.
Jak się okazuje, ryba z puszki to produkt, o którym nie powinniśmy zapominać podczas zakupów artykułów spożywczych. Stanowi on szybki, wartościowy i odżywczy pomysł na każdy posiłek: od śniadania po kolację. Multum przepisów uwzględniających konserwy rybne sprawia, że z łatwością każdy może celnie trafić we własne gusta smakowe.
0 komentarzy