Ryba to świetny sposób na szybki obiad – można ja upiec lub usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami, ale rybę warto także zjadać na inne posiłki, np. na śniadanie lub kolację – istnieją ogromne możliwości co do tego, jak ją przyrządzić na syte śniadanie lub lekką kolację. Jednym ze sposobów jest domowy paprykarz szczeciński – ten ze sklepu nie dorównuje mu smakiem – przepis na tę domową konserwę rybną jest bardzo prosty, a my mamy idealną pastę do kanapek na śniadanie lub kolację. Jak zrobić paprykarz w domu?
Paprykarz przepis – jak przygotować w domu
Paprykarz domowy nie jest wcale trudny w przygotowaniu – wystarczy zadbać o wszystkie niezbędne składniki, najlepiej w większej ilości, ponieważ bez problemu można go także przechowywać w słoikach i wyciągać w razie potrzeby, gdy w lodówce pustki, a my mamy ochotę na rybkę z warzywami. Danie można przygotować z dowolnej ryby, np. morszczuka, łososia czy mintaja, ale to właśnie paprykarz z dorsza cieszy się największą popularnością. Należy więc przygotować odpowiednią ilość świeżej ryby, a także ryż oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka i cebula. Niektórzy dodają również świeżą paprykę, ale najczęściej to właśnie papryka w proszku stosowana jest do tej potrawy, która zresztą już samą nazwą nawiązuje do tego warzywa. Danie oczywiście można przyprawiać adekwatnie do swoich preferencji i upodobań, ale nie może w nim braknąć takich dodatków jak właśnie ostra i słodka papryka, pieprz, sól, a także koncentrat pomidorowy lub pomidory.
Paprykarz szczeciński przepis do słoików
Najbardziej uniwersalny jest paprykarz z ryby gotowanej – wybraną rybę warto ugotować w bulionie, ale można ja także usmażyć. Ponadto osobno należy również ugotować woreczek ryżu lub więcej – wszystko zależy od tego, jak dużo domowego paprykarzu chcemy przygotować. W osobnym naczyniu dusi się także warzywa starte na tarce takie jak marchewka, pietruszka, a także posiekana drobno cebula. Gdy warzywa są miękkie, to dodaje się do nich ryż, rybę, przyprawy i wszystko jeszcze razem podgrzewa. Paprykarz do słoików można również przygotować w taki sposób, że wszystkie warzywa wraz z ryżem oraz usmażoną rybą dusi się razem do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i dobrze połączone. Tak przygotowany paprykarz rybny można przełożyć do słoików i pasteryzować – wtedy będzie można przechowywać go dłużej. Popularny jest także przepis na domowy paprykarz rybny, który przyrządza się z ryby wędzonej - jest jeszcze bardziej wyrazisty w smaku i świetnie sprawdzi się jako pasta do kanapek na kolację.
0 komentarzy