Morze Bałtyckie ma swój specyficzny charakter, za który zresztą bardzo je cenimy i czemu dajemy wyraz szczególnie w okresie letnim. Szerokie i piaszczyste plaże, szum fal i piękne zachody słońca – tego właśnie chcemy zażywać nad Morzem Bałtyckim latem, ale nie tylko – również tutaj udajemy się na świeżą rybkę, która nigdzie nie smakuje tak dobrze. Jakie ryby łowi się w Bałtyku i których zjadamy najwięcej?

Ryby morskie i słodkowodne
Morze Bałtyckie ze względu na szeroki zakres zasolenia dostarcza połowów ryb zarówno morskich, jak i słodkowodnych. Ponadto w Bałtyku występują również ryby dwuśrodowiskowe, czyli takie, które część swojego życia spędzają w wodach słodkich, a część w słonych. Ryby morskie w Bałtyku to przede wszystkim śledź, makrela, dorsz czy szproty. Z ryb słodkowodnych najbardziej popularne są okoń, płoć, sandacz, leszcz czy szczupak, a ryby dwuśrodowiskowe to przede wszystkim łosoś, węgorz oraz troć.
Wiele z gatunków ryb, które łowi się w Bałtyku, są nam bardzo dobrze znane i możemy zjeść je w sezonie, ale nie wszystkie – w naszym morzu łowi się znacznie więcej różnych gatunków ryb, które są nam czasem zupełnie nieznane, a szkoda, bo są także bardzo smaczne. Oczywiście wszystkie ryby bałtyckie są także bardzo zdrowe i bogate w łatwoprzyswajalne białko, zdrowe tłuszcze oraz wiele witamin i innych mikroelementów, dlatego warto zjadać je również poza sezonem, np. mrożone lub wędzone.
Ryby z Bałtyku rodzaje
Jakie ryby są w Bałtyku najbardziej popularne? — Oczywiście największą popularnością cieszą się takie ryby jak właśnie łosoś, dorsz, śledź, a także flądra, makrela czy szprotki, które świeżo smażone można zakupić w rozpoznawalnych budkach niemal w każdej większej nadmorskiej miejscowości. Jeśli chodzi o ryby słodkowodne, to szczególnie popularne są sandacz, okoń i leszcz. To właśnie te ryby najchętniej zjadamy nad morzem w urlopie. Ale Bałtyk to także wiele innych gatunków, które zasługują na naszą uwagę.
Jakie są inne główne gatunki ryb w Bałtyku? — Wśród nich warto między innymi wymienić sieję, solę, turbota, troć, sielawę czy belonę. Natomiast często dostępny halibut nad morzem występuje w bardzo niewielkich ilościach i najczęściej pochodzi on z rejonów Kanady. Warto także wiedzieć, że najwięcej łowi się w Bałtyku śledzia, szprotów oraz storni, czyli flądry. Niektóre gatunki, np. dorsz, posiadają okresy ochronne, kiedy to nie wolno ich w ogóle poławiać. W sezonie letnim najczęściej więc zjadamy dorsza mrożonego, ale to nieistotne, bo i tak jest bardzo smaczny.

0 komentarzy