Różne sposoby podawania śledzia
Śledź to jeden z najpopularniejszych przystawek na Polskich stołach. Dzięki swojej uniwersalności podawany jest w różnych formach oraz pasuje do wielu okazji, takich jak święta, urodziny czy zwykła impreza. Nasz sklep rybny codziennie oferuje świeże śledzie, jednak jakie sposoby przygotowania będą dla nich najlepsze? Śpieszymy z odpowiedzią.

Śledzie po kaszubsku
Nafaszerowane czerwoną cebulą, garścią śliwek, koncentratem pomidorowym a do tego solidnie przyprawione? Takie właśnie są śledzie po kaszubsku. Przygotowane w zaledwie 20 minut ozdobią każdy stół czerwoną barwą oraz nasycą głodnych gości, zachwycając przy tym swoim smakiem. Ich ogromnym plusem jest możliwość stosowania w diecie bezglutenowej.
Śledź w śmietanie
Niskokaloryczny śledź w śmietanie to pyszne i proste do przyrządzenia danie, które idealnie wpisuje się w funkcję przystawki. Na jego przygotowanie wystarczy 30 minut. Oblany jest 18% kwaśną śmietanę, przyprawiony solą i pieprzem oraz posypany koperkiem lub szczypiorkiem. Koniecznie trzeba spróbować!
Śledź w oleju
Najbardziej klasyczna wersja śledzia, znana we wszystkich Polskich domach. Nasączony olejem rzepakowym lub lnianym, osaczony kawałkami cebuli, doprawiony sokiem z cytryny oraz listkami laurowymi — śledź w oleju jak się marzy! Nasi kucharze preferują zapakować go w słoik lub szklankę i moczyć przez 2 dni, aby uzyskać jak najlepszy smak.
Śledź pod pierzynką
Marzy Ci się śledź w formie sałatki? To jak najbardziej możliwe. Śledź pod pierzynką to sałatka, w której nasączone majonezem składniki ułożone są warstwami. Można dodać do niej różne składniki, jednak najpopularniejszymi z nich są jajka, buraki, ziemniaki czy marchew. Poza walorami smakowymi potrawa zachwyca swoim wyglądem.
Tatar ze śledzia
Lubisz surowego tatara? Możesz go dostać również ze śledziem. Tatar ze śledzia to przygotowana w 20 minut odżywcza przekąska, podawana w zbitej formie, skonstruowanej z jajka, cebuli, grzybków marynowanych i kiszonych ogórków. Solidnie przyprawiona pieprzem i musztardą tworzy niezapomniane doznanie kulinarne.
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku, zwane również węgierskimi to nie lada gratka dla fanów papryki i pomidorów. Ich duża ilość połączona z cebulą i pieczarkami, doprawiona chilli oraz cukrem tworzy pikantne i smaczne danie dla całej rodziny. Po przygotowaniu warto odczekać 2 dni dla lepszego smaku potrawy.
Śledź wędzony
Śledź wędzony jest przysmakiem głównie spotykanym nad morzem, często jedzony na zimno lub z zestawem sałatek. Jego zaletą jest możliwość jedzenia z ościami oraz słony i niepowtarzalny smak, który diametralnie różni się od innych przepisów.

0 komentarzy