Ryby niezależnie od tego czy są smażone, duszone, pieczone czy wędzone, są bardzo zdrowe, przez co powinny gościć w naszej diecie około dwa razy w tygodniu. Składniki odżywcze w nich zawarte, również jeśli chodzi o mrożone ryby, w świetny sposób chronią nas przed różnymi chorobami, pomagają pozbyć się cholesterolu oraz dostarczają dobre tłuszcze, kwasy i białko.
Na pewno większość z nas miała do czynienia z rozczarowaniem, gdy zakupiona ryba, wcale nie nadawała się do zjedzenia. Co zrobić w sytuacji, gdy ryba nie jest już świeża? Na co zwrócić uwagę, gdy sklep rybny oferuje nam rybę, co do której nie jesteśmy przekonani?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Mimo powszechnego przekonania, rozpoznanie tego, czy to świeża ryba, czy też nie, jest prostsze, niż się wydaje. Przedstawiamy sześć sposobów na przetestowanie świeżości.
- Zapach świeżej ryby nie jest odurzający ani przykry. Tym, czym pachnie świeża ryba, jest woda słodka lub słona, zależnie od tego, z jakiego pochodzi akwenu. Nic więc nadzwyczajnego nie powinno przykuć naszej uwagi podczas oględzin zapachowych naszej ryby. W przypadku ryb wypatroszonych warto zajrzeć nieco do środka. Jeśli zapach wydaje Ci się choć trochę dziwny, wstrzymaj się. Lepiej poszukać innego sklepu rybnego, który nie będzie budził Twoich wątpliwości.
- Oczy świeżej ryby powinny być błyszczące i przejrzyste z wyraźną źrenicą. W skrócie — nie mogą być mętne, zamglone ani zapadnięte, gdyż to kolejny znak świadczący o zbyt długim przetrzymywaniu ryby. Należy jednak pamiętać, że w zależności od gatunku, oczy ryby mogą być płaskie lub wypukłe.
- Skrzela nie mogą zawierać śluzu. Sprawdź, czy są koloru czerwonego lub różowego i czy przystają do skóry. Plamy lub kolor zbliżony do brunatnego, lub białego, świadczą o tym, że ryba już długo gości na zapleczu sklepu rybnego. Jeśli skrzeli natomiast nie ma, to nawet nie szukaj dodatkowych potwierdzeń. Coś tu nie gra.
- W przypadku wypatroszonej ryby zajrzyj do środka. Po rozchyleniu mięso powinno przylegać do ości. Jeśli jest inaczej to fakt, że sklep znowu ma swoje za uszami.
- Łuski świeżej ryby, są nieuszkodzone i przylegają do skóry. Te, których brakuje lub odstają, źle o niej świadczą.
- Koniec końców, finałowym testem, sprawdzającym, czy ryba nadaje się do spożycia, jest życiodajna woda. Jeśli po włożeniu do wody ryba wypływa na powierzchnię, to oszczędź sobie czasu i pozbądź się jej.
Jak odróżnić, czy ryby wędzone są odpowiednio przygotowane?
Jeśli mówimy o wędzeniu, wyróżniamy ryby wędzone na ciepło i ryby wędzone na zimno.
Te przygotowane w cieple, powinny cechować się delikatną i kremową konsystencją, która na pierwszy rzut oka przypomina coś w stylu pianki. Z kolei, ryby wędzone na zimno, mają głębszy smak wędzenia, choć niektórzy nadają mu piętno mulistego.
Dobry sklep rybny, powinien wyręczyć klienta w ocenie stanu ryby jak i doradzić co do sposobu jej przygotowania. Dlatego u nas, stawiamy na jakość, by żaden klient nigdy nie musiał wykonywać żadnego z testów opisanych powyżej.
0 komentarzy