Nie mamy żadnych wątpliwości, że uwzględniając ryby w naszej kuchni, działamy nie tylko na korzyść naszego zdrowia, ale także urozmaicamy walory smakowe i wzbogacamy naszą dietę. Zadając sobie pytanie, jaka przyprawa do ryb, lub jakie zioła do ryb możemy użyć, nie musimy szukać wysublimowanych przepisów, lecz sięgnąć po to, co mamy pod ręką w naszej kuchni. Dlatego przyrządzaj je na grillu, w garnku, w piekarniku, z ziołami, i z cytryną, a każda ryba jak przyprawić ją umiejętnie, odwdzięczy się niepowtarzalnym smakiem.
Zioła i przyprawy do ryb
Jaka przyprawa do ryb będzie najskuteczniejsza i wydobędzie z ryb to, co najlepsze i najsmaczniejsze, nie ma jednoznacznej odpowiedzi i przepisu. Gdyż każda ryba, jak przyprawić ją umiejętnie za pomocą ziół i przypraw doskonale będzie pasować do eleganckiej kolacji, szybkiego obiadu, lub zimnej zakąski. Najpopularniejsze zioła, które idealnie współgrają z mięsem ryb to koperek, którego smak uzupełnia cytryna i pieprz, pietruszka której smak podkreśl oliwa z oliwek, lub kolendra którą wystarczy połączyć z odrobiną masła, aby pasowała do każdego rodzaju ryb. Jakie zioła do ryby możemy jeszcze zastosować podpowie nam kuchnia francuska, w której estragon i rozmaryn połączone z pieprzem cytrynowym będą komponować się ze smakiem ryb tłustych i owoców morza.
Ryba smażona na patelni i w piekarniku
Nasi pracownicy, którzy uchodzą za specjalistów w dziedzinie znajomości ryb, zalecają, aby do przyrządzenia ryb smażonych na patelni, lub w piekarniku stosować zioła suszone o nutach aromatycznych i intensywnych, podkreślonych cytryną lub gałką muszkatołową. Co zastosować, i jak przyprawić rybę do smażenia w sposób wyborny i smakowity, należy uwzględnić delikatne mięso ryb i zastosować niewielkie ilości soli i pieprzu, którymi delikatnie obsypujemy rybę przygotowaną do smażenia. Sztuka wyważenia ilości i gatunku zastosowanych ziół i przypraw decyduje o niepowtarzalny i aromatycznym smaku ryb.
Dodatki
W naszym zespole panuje przekonanie, że każde danie z ryb powinno być podkreślone białym schłodzonym winem podanym, wraz z kremowym lub śmietanowym sosem. Sosy te, w zależności, czy chcemy podkreślić lub złagodzić silny smak ryby, mogą być pikantne, łagodne, lub o silnym aromacie podkreślonym szafranem, lub czosnkiem. Należy tu podkreślić, że jakie zioła do ryby użyjemy, lub jak przyprawimy rybę do smażenia zależy od naszych preferencji i upodobań. Ideał smaku jest dla każdego inny, dlatego różnorodność i wiele sposobów na przyprawienie ryb sprawia, że chętnie po nie sięgamy i serwujemy na naszych stołach.
0 komentarzy