Ryby wigilijne — które sprawdzą się najlepiej na tę wieczerzę?
Tradycyjna ryba wigilijna to oczywiście najczęściej występujący na stołach polaków podczas wieczornej wieczerzy karp. Rybę tą można uznać wręcz za swego rodzaju symbol Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej występuje ona usmażona w klasycznej panierce. Niektóre osoby udoskonalają jej smak, dodając do niej uprażone wcześniej migdały. Rybę na zimno tą podaje się zarówno podczas wieczoru wigilijnego, jak i podczas śniadania w dniu Bożego Narodzenia w tym wypadku jest to karp w galarecie. Drugą w kolejności, co do popularności rybą jest uwielbiany zarówno na co dzień, jak i od święta łosoś. Wśród cieszących się uznaniem wśród polaków rybnych potraw spożywanych 24 grudnia nie sposób nie wspomnieć o niezwykle cenionej rybie po grecku. Możliwości jest sporo i z łatwością można dopasować rodzaj przygotowywanej ryby do preferencji i kubków smakowych wszystkich gości. Wszystkie wysokiej jakości i odznaczające się doskonałym smakiem ryby na wigilie z dostawą do domu na terenie całej można znaleźć w naszym sklepie.
Dania wigilijne z ryb — które cieszą się największą popularnością?
Klasycznym daniem wigilijny jest wspomniany wcześniej przez nas karp, który powinien być wcześniej pokrojony w tradycyjne dzwonki, doprawiony, odłożony na co najmniej dwie godziny w misce z plastrami cebuli i pokryty panierką. Na sam koniec ryba ta smażona jest na samym maśle klarowanym lub tłuszczem z jego dodatkiem. Takie danie jest nierzadko podawane w towarzystwie bigosu i pieczywa lub ziemniaków. Inną cieszącą się dużą popularnością potrawą jest wigilijna ryba po grecku. Nie ma jednego rodzaju ryby, która może posłużyć do przygotowania tego dania. Może to być m.in. dorsz, morszczuk, a także mintaj. Po odpowiednim doprawieniu można przejść do przygotowywania warzyw. W tym celu należy drobno pokroić cebulę i pora, a następnie je podsmażyć. Takie warzywa, jak marchewka, pietruszka, czy seler powinny być wcześniej dokładnie obrane, a następnie starte. Tak przygotowaną całość można dodać do wcześniej podsmażanych warzyw, odpowiednie doprawić, a następnie zalać wrzącą wodą i gotować do momentu nabrania miękkości, w międzyczasie można zacząć panierować, a następnie podsmażać wybraną wcześniej rybę. Po upłynięciu co najmniej kwadrans warzywa powinny być gotowe. To dobry moment, by je dodatkowo doprawić, a także dodać do nich koncentrat pomidorowy. Ostatnim krokiem będzie ułożenie w naczyniu ryby i polanie jej sosem. W ten sposób potrawa będzie gotowa do odgrzania następnego dnia.
0 komentarzy