Ryby ze względu na wysokie właściwości odżywcze powinny często gościć na naszym stole – są źródłem wartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów – najzdrowsze są ryby morskie, a wśród słodkowodnych warto przede wszystkim wybierać pstrąga. Możemy zakupić je pod różną postacią – w sklepach dostępne są ryby świeże, mrożone, a także wędzone czy w puszkach. Oczywiście najlepszym wyborem są ryby świeże, które nie zostały poddane żadnej obróbce, ale można także wybrać rybę mrożoną czy wędzoną – jak długo można przechowywać rybę w lodówce?
Ryba świeża – jak przechowywać ją w lodówce?
Świeże ryby najlepiej kupować zapakowane w specjalne torebki termiczne, ale na to oczywiście nie mamy już wpływu – w sklepach zazwyczaj pakuje się je w zwykłe torebki foliowe – kiedy przyniesiemy do domu w ten sposób zapakowaną rybę, najlepiej przełożyć ją do naczynia i na przykład obłożyć skruszonym lodem. Tak przygotowaną rybę należy przetrzymywać na najniższej półce w lodowce w temperaturze około 4,4 stopni Celsjusza. Jak długo taką rybę można przechowywać w lodówce? — Nie powinno być to dłużej niż 2 dni, ale trzeba także pamiętać o tym, że im dłużej ryba przechowywana jest w lodówce, tym bardziej traci na swoich właściwościach, w tym między innymi na teksturze – świeżą rybę powinno się więc przyrządzić jak najszybciej po zakupie — wtedy jest najsmaczniejsza i najzdrowsza.
Surową rybę można także przechowywać w inny sposób, który sprawi, że będzie mogła leżeć w lodówce dzień dłużej – jak przechowywać surową rybę? Ryba w lodówce może być także przechowywana w postaci zamarynowanej, dzięki czemu wydłuży się jej czas przechowywania, a ryba zyska również na aromacie. Jak zamarynować surową rybę? — Można do tego celu użyć czosnku, cytryny, a także cebuli – wystarczy rybę natrzeć przyprawami lub obłożyć warzywami w tym przede wszystkim cebulą.
Ryby w lodówce – o czym jeszcze trzeba pamiętać?
Przechowywanie świeżych ryb w lodówce w pobliżu innych artykułów spożywczych, które spożywamy bez obróbki termicznej, może być niebezpieczne – istnieje ryzyko, że znajdujące się na rybach patogeny, mogą przedostać się na inną żywność, dlatego należy rybę trzymać na dolnej półce z dala od innych produktów i możliwie jak najkrócej.
Zdarza się, że w lodówce przechowujemy również inne ryby, w tym między innymi wędzone. Ryby wędzone mogą być w lodówce przechowywane dłużej – nawet 14 dni. Jak długo przechowywać ryby mrożone w lodówce, gdy na przykład chcemy je rozmrozić? – Nie powinno być to dłużej niż 24 godziny.
0 komentarzy