Ryby to źródło zdrowego białka, tłuszczów oraz wielu innych niezwykle ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu mikroelementów. Ryby są także lekkostrawne, więc można spożywać je praktycznie bez ograniczeń. Ponadto rybie mięso jest również bardzo smaczne – lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci, jeśli oczywiście zostaną odpowiednio przyrządzone. Najlepszym wyborem jest ryba świeża, ale niestety nie zawsze mamy taką możliwość, więc zakupujemy ryby mrożone – jak smażyć rybę mrożoną?
Ryby mrożone – jak można je przyrządzać?
Nie zawsze mamy możliwość zakupienia świeżej ryby, a ponadto w ciągu roku nie zawsze można łowić niektóre gatunki ryb ze względu na okres ochronny – tak jest między innymi z dorszem. Dlatego sporą część świeżo złowionych ryb po prostu się zamraża i w takiej postaci dostarcza do sklepów – możemy więc codzienne zakupić mrożonego dorsza, mintaja, morszczuka czy pangę i przygotować je na obiad. To, w jaki sposób podamy rybę, zależy oczywiście od naszych osobistych preferencji, ale najprostszym sposobem na przygotowanie smacznej ryby jest usmażenie jej w panierce. Czy smażenie mrożonej ryby wygląda podobnie jak świeżej? — Zdecydowanie tak, ale istnieją pewne zasady, których warto się trzymać. Ponadto mrożoną rybę można także przygotować na wiele innych sposobów, np. upiec czy ugotować, ale to właśnie smażenie jest najprostszym i najszybszym sposobem na smaczny obiad.
Smażenie mrożonej ryby – o czym trzeba pamiętać?
Jak smażyć ryby mrożone? Ryba mrożona różni się nieco od świeżej – przede wszystkim przed mrożeniem często pokrywana jest specjalną glazurą, która ma przedłużyć jej trwałość. Ponadto glazura na rybie może zawierać różne chemiczne dodatki, np. środki konserwujące, dlatego zanim będziemy smażyć naszą rybę, to należy pozbyć się z niej tej glazury, a najlepszym sposobem na to jest rozmrożenie ryby oraz jej umycie pod bieżącą wodą. Jeśli więc zastanawiamy się, czy rozmrażać rybę przed smażeniem, to odpowiedź brzmi tak i najlepiej będzie, jeśli ryba będzie rozmrażała się powoli, np. w lodówce. Gdy ryba się rozmrozi, to należy ją również umyć, a następnie również osuszyć za pomocą ręcznika papierowego – dzięki temu unikniemy pryskania tłuszczu, na którym będziemy rybę smażyć.
Ryba mrożona najczęściej ma postać filetów, ale nie tylko – można zakupić także rybę w kostce – jak smażyć zamrożona rybę w kostce? — Taką rybę również należy rozmrozić. Jak usmażyć rybę mrożoną w panierce? — Po rozmrożeniu, umyciu oraz osuszeniu, rybę należy posolić oraz obtoczyć w mące, bądź w mące, jajku oraz bułce tartej, oraz od razu położyć na dobrze rozgrzany olej – dzięki temu panierka nie będzie z ryby odpadać i będzie chrupiąca. Gdy ryba znajduje się już na patelni, to wtedy można nieco zmniejszyć ogień i smażyć ja tak długo, aż uzyska jasnobrązowy kolor.
0 komentarzy