Niegdyś kawior był produktem dostępnym wyłącznie dla osób majętnych. Obecnie zwiększony popyt spowodował, że coraz częściej pojawia się w naszych domach. Smakosze doskonale wiedzą, który rodzaj jest najlepszy i jak podawać każdy z nich. Jednak pierwszy raz nie jest już tak oczywisty. Co to jest kawior? Jakie rodzaje można wyróżnić? Z jakimi dodatkami smakuje najlepiej? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej!
Co to jest kawior?
Dla osób niewtajemniczonych na początku dobrze jest wyjaśnić, co to jest kawior. Wbrew pozorom nie jest to żaden egzotyczny produkt, a jedynie rybia ikra pochodząca od poszczególnych gatunków. Najczęściej do sprzedaży trafiają komórki jajowe od ryb hodowlanych. Do pozyskania kawioru nie jest konieczne zabijanie zwierząt. Samicom, bo to od nich pobierane są jajeczka, podawane są hormony, mające poprawić owulację. W kolejnym kroku ikra wydobywana jest przez nacięcie mięśnia moczowo-płciowego. Zabieg nie zagraża życiu ryby, która po jego zakończeniu wraca do hodowli. Choć istnieje kilka różnych rodzajów przysmaku, to do najbardziej popularnych można zaliczyć:
Kawior czerwony — krótka charakterystyka
Kawior czerwony to niewielkie jajeczka o średnicy około 5 mm. Mają nietypowy jasnopomarańczowy kolor. Ten rodzaj najczęściej jest pozyskiwany z ikry ryb z rodziny łososiowatych. W zależności od tego, z jakiej ryby pochodzą jaja, mogą się różnić kolorem, smakiem, wielkością, kształtem i wartością odżywczą. Wśród smakoszy największą popularnością cieszy się kawior czerwony pochodzący od Gorbuszy. Natomiast nieco mniejszą od Kiżucza, czy Nerki. Z całą pewnością wart uwagi jest kawior z łososia atlantyckiego nazywany morelową perłą. Cechuje się idealnym kształtem, złotym kolorem i delikatnym smakiem. Kawior z łososia jest bardzo podobny do jajeczek pstrąga.
Kawior czarny — opis
Kawior czarny pochodzi od ryb z rodziny jesiotrowatych. Wielkość jajeczek zależna jest od ryby, od której są pozyskiwane. Najbardziej doceniona została ikra bieługi. Jednak przez wzgląd na jakość i smak jest to najdroższy produkt. Dlatego wiele osób chętniej sięga po kawior z jesiotra zachodniego lub gwieździstego. Jest równie pyszny i bogaty w składniki odżywcze. Uważa się, że kawior czarny jest lepszy, gdy jajeczka są jak największe.
Jak wybrać dobry kawior i z czym go podawać?
Nasz sklep rybny ma w ofercie zarówno kawior czerwony, jak i czarny. Każdy z nich pakowany jest w słoiczki, więc jeszcze przed zakupami można przekonać się, jak wygląda. Dobrej jakości kawior cechuje się błyszczącym, okrągłymi jajeczkami, które nie przyklejają się do pozostałych. Po otwarciu opakowania zapach rybny musi być znikomy. W sklepie rybnym bardzo ważne jest to, aby produkty były przede wszystkim świeże, pochodziły od sprawdzonych dostawców i były odpowiednio przechowywane. Tylko w ten sposób udaje się zachować ich wartości i smak.
Kawior czarny i czerwony podaje się na tej samej zasadzie. Najczęściej w formie przekąski, z chlebem lub jako dekorację do sałatek. Natomiast, jeśli chodzi o napoje, to warto wiedzieć, że kawior czarny jest bardziej wykwintny i doskonale smakuje w połączeniu z szampanem bądź koniakiem. Natomiast kawior czerwony z białym winem.
0 komentarzy