Dorsz atlantycki to ryba ciesząca się dużą popularnością. Wyróżnia się doskonałym smakiem i korzystnym wpływem na ludzki organizm. Wyjaśniamy, jakie są jej właściwości odżywcze.
Dorsz atlantycki i jego bogaty skład
Dorsz to ryba o łagodnym smaku o bardzo wysokiej dostępności. Jej omawiany rodzaj pochodzi z wód Oceanu Atlantyckiego, a konkretnie z jego chłodniejszych rejonów. Jest to gatunek wyróżniający się bardzo bogatym składem. Zawiera duże ilość witamin A, B, E oraz D. Ze względu na wysoką zawartość protein dorsz wędzony, świeży lub mrożony stanowi doskonałą alternatywę dla mięsnych źródeł białka. Podobnie jak większość ryb omawiany gatunek jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega‑3 i omega‑6. Ponadto w tuszy dorsza można znaleźć cenne minerały, takie jak: selen, potas, fosfor i magnez. Jest to ryba, którą warto kupować w sprawdzonych miejscach, mogą to być profesjonalny sklep rybny online lub jego stacjonarna alternatywa.
Właściwości prozdrowotne dorsza atlantyckiego
Bardzo bogaty skład dorsza atlantyckiego ma przełożenie na wykazywane przez niego właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartym w nim tłuszczom jego spożywania zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca. Ryby świeże w postaci dorsza są zalecane osobom cierpiącym na zapalenia stawów. Ponadto jest to gatunek mający pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego. Minimalizuje ryzyko wystąpienia depresji i innych poważnych dolegliwości psychicznych. Dorsz atlantycki zawiera dużą ilość białka, które stanowi niezbędny element potrzebny do budowy efektywnego układu odpornościowego. Ponadto proteiny wzmacniają tkanki skóry, poprawiają jej kondycje i zapewniają odpowiednią barwę. Niektóre ryby mrożone oraz świeże w tym dorsz zawierają fosfor, który pozwala na utrzymywanie zębów oraz kości w dobrym zdrowiu. Poza tym wspomniany minerał stanowi skuteczną w broń z walce z wieloma dolegliwościami układu pokarmowego.
Dorsz atlantycki — jak go przyrządzać?
Na początek należy zaznaczyć, że miejsce, w którym należy kupować omawiany gatunek jest sprawdzony sklep rybny. Dzięki temu można mieć pewność co do jego świeżości i pochodzenia. Dorsz filet sprawdzi się jako podstawa do popularnych kotletów rybnych podawanych z ziemniakami i surówką. Osoby nie preferujące takiej panierki mogą go obtaczać w samej mące. Dorsz tusza z lub bez głowy może być pieczony w piekarniki. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a zapewnia doskonałe doznania smakowe. Dorsz w formie wędzonej stanowi doskonały dodatek do warzywnych sałatek.
0 komentarzy