Tłuszcze to jeden z trzech makroskładników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mogą mieć pochodzenie roślinne oraz zwierzęce. Jednak to tłuszcze pochodzące z roślin są szczególnie wartościowe, ponieważ zawierają duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednym z tłuszczów roślinnych, który jest szczególnie wartościowy, jest oliwa z oliwek – do jakich dań warto ją dodawać?

Oliwa z oliwek – rodzaje
Oliwa z oliwek, którą w ofercie posiada również sklep rybny, dostępna jest w kilku rodzajach. Przede wszystkim wyróżnia się wśród tego rodzaju produktów oliwę extra virgin, którą uzyskuje się z pierwszego tłoczenia i jest całkowicie naturalnym produktem o wyjątkowych właściwościach – to najlepsza oliwa z oliwek. To jaki ma smak, zawdzięcza przede wszystkim gatunkom oliwek. Im ciemniejsza oliwa z oliwek, tym jej smak bardziej wyrazisty, najłagodniejsza jest natomiast ta o jasnym, słomkowym kolorze, ponadto oliwa z Grecji jest także łagodniejsza w smaku niż na przykład ta, która pochodzi z Hiszpanii. Oliwę extra virgin najlepiej spożywać na zimno, wtedy nie traci swoich cennych właściwości. Dodaje się ją przede wszystkim do sałatek, np. greckiej czy caprese, a także do makaronów, ryb i pizzy. Ponadto wyśmienicie smakuje po prostu ze świeżym pieczywem – można stosować ją jako zamiennik masła. Można także dodawać ją do ciast zamiast oleju lub margaryny. Idealnie komponuje się z czosnkiem, oliwkami, pieczonymi warzywami i ziołami takimi jak bazylia czy oregano. Oliwa z oliwek virgin natomiast nadaje się również do smażenia i gotowania.
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek właściwości ma po prostu wyjątkowe, dlatego ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również kosmetyce. Przede wszystkim zawiera kwasy Omega‑6 i Omega‑3, a także witaminy A, B, C, E, D i K oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez czy fosfor. Ma właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwzapalne i chroni nasz organizm przed groźnymi chorobami takimi jak miażdżyca, cukrzyca, nowotwory, a także ułatwia pozbycie się toksyn z organizmu. Pod względem tych właściwości dorównuje jej tylko olej z pestek winogron. Aby jednak oliwa z oliwek nie straciła swoich właściwości, to należy ją odpowiednio przechowywać. Przede wszystkim warto kupować ją w szklanych i ciemnych butelkach, które chronią ją przed promieniami słonecznymi. Jak przechowywać oliwę z oliwek – najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

0 komentarzy