Nasz dieta powinna składać z właściwych proporcji białka, tłuszczów i węglowodanów. Oczywiście należy wybierać te najbardziej wartościowe makroskładniki, czyli węglowodany złożone, chude białko oraz zdrowe tłuszcze, które pochodzą z roślin, a także ryb. Ryby to także skarbnica innych wartościowych dla nas mikroelementów, dlatego warto wybierać je pod różną postacią, również jako ryby wędzone. Dlaczego warto jeść wędzone ryby i które z nich są najbardziej wartościowe?

Ryby wędzone – dlaczego warto je jeść?
Ryby wędzone to przede wszystkim źródło zdrowych tłuszczów nienasyconych, a także witamin i mikroelementów. Ponadto to także źródło zdrowego i łatwo przyswajalnego białka. Jednak najbardziej wartościowe są właśnie tłuszcze nienasycone, które mają kluczowe znaczenie dla naszego organizmu, ponieważ mają wpływ na nasz wzrok, pamięć i procesy myślowe. Ponadto w tłuszczach tych znajdują się duże ilości niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu witamin takich jak A, D, E, K, a niektóre z nich są także wspaniałymi antyoksydantami, które chronią nasz organizm przed szkodliwymi rodnikami i pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Ryby wędzone to także źródło takich mikroelementów jak potas, selen, magnez, jod, cynk i fosfor. Wśród ryb wędzonych można wyróżnić takie, które są szczególnie bogate w tłuszcze nienasycone oraz witaminy i mikroelementy, jest to na przykład makrela oraz łosoś wędzony.
Najlepsze i najzdrowsze ryby wędzone
Sklep rybny oferuje różne gatunki wędzonych ryb, które ponadto mogą się różnić sposobem wędzenia. Przede wszystkim rozróżniamy ryby wędzone na zimno, które wędzi się dłużej i w niższej temperaturze. Dzięki temu wędzona ryba jest mniej podatna na zepsucie, a przy tym również soczysta i aromatyczna oraz o ścisłej konsystencji. Natomiast ryby wędzone na ciepło dojrzewają w wyższej temperaturze, mają lekko dymy zapach, a ich konsystencja jest znacznie mniej zwarta, a bardziej maślana i soczysta. Wybierzemy te, które najbardziej trafiają w nasze upodobania. Do szczególnie wartościowych wędzonych ryb zalicza się makrelę, która jest bardzo bogata w tłuszcze nienasycone, ale nie tylko – również łosoś wędzony oraz halibut wędzony są wyjątkowe. Oprócz ryb morskich warto także postawić na słodkowodne, np. pstrąg wędzony jest bardzo smaczny i równie wartościowy jak ryby morskie. Ryby wędzone to idealny dodatek do kanapek, sałatek, a także na przykład past do pieczywa, tym samym można zjadać je pod różną postacią, co na pewno docenią osoby, które wybierają ryby jako źródło białka zamiast mięsa zwierzęcego.

0 komentarzy