Ryby są zdrowe i smaczne – powinny znaleźć się w diecie każdego z nas i przede wszystkim stanowić istotną alternatywę dla mięsa. Ryby zawierają duże ilości białka, które jest jednym z trzech najważniejszych makroelementów, a przy tym białko pochodzące z ryb, jest bardzo łatwo przyswajalne. Ponadto ryby są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały – nie powinno więc ich zabraknąć w naszej diecie, tym bardziej że rybę łatwo przygotować na bardzo różne i smaczne sposoby – warto między innymi skusić się na proste danie, jakim jest ryba z piekarnika.
Jak zrobić rybę pieczoną w piekarniku?
Ryba pieczona w piekarniku to smaczny i zdrowy posiłek, a przy tym nie wymaga szczególnej wprawy i znajomości sztuki kulinarnej. Najprostszy pomysł na rybę z piekarnika to po prostu przygotowanie jej w folii aluminiowej – do tego celu potrzebujemy ulubiony gatunek ryb, olej lub oliwę raz ulubione przyprawy. W piekarniku można przygotować zarówno dorsza, jak i mintaja, pstrąga czy łososia – warto więc wybrać swoją ulubioną – mogą być to zarówno filety, jak i tusza. Jak wygląda przepis na rybę z piekarnika? — Umytą, oczyszczoną i osuszoną rybę należy zamarynować w swoich ulubionych przyprawach, np. koperku, bazylii, oregano czy czosnku, a następnie zawinąć w posmarowaną tłuszczem folię. Oczywiście nie zapomnijmy również rybę wedle uznania posolić.
Dzięki temu, że danie pieczone jest w folii, to wyjdzie nam zawsze soczysta ryba z piekarnika. W jakiej temperaturze i jak długo piec rybę? To oczywiście zależy od wielkości porcji, ale zazwyczaj wystarczy około 20–30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Oczywiście przepis na rybę z piekarnika można nieco modyfikować, szczególnie pod względem zastosowanych przypraw – warto również ułożyć na rybie plasterki cytryny lub limonki oraz zastosować dodatek innych warzyw. Rybę można także upiec w naczyniu żaroodpornym na przykład z dodatkiem ulubionych warzyw lub sosu koperkowego – wtedy wyjdzie nam wyśmienita ryba duszona w piekarniku.
Z czym zjeść rybę z piekarnika?
Ryba pieczona na obiad powinna być podana z innymi dodatkami. Świetnie w tej roli sprawdzi się ryż na sypko, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem czy frytki oraz uniwersalne ziemniaki z wody. Co do ryby z piekarnika poza ryżem i ziemniakami? Oczywiście do obiadu nie powinno zabraknąć porcji warzyw – może być to zarówno surówka ze świeżych warzyw, jak i pieczone warzywa czy gotowane – warto postawić na swoje ulubione. Surówki powinny być lekkie i pozbawione takich dodatków jak majonez. Ponadto do ryby podaje się lekkie białe wino.
0 komentarzy