Nasza dieta powinna być bogata w ryby – są bardzo zdrowe, lekkostrawne, zawierają duże ilości zdrowych tłuszczów, witamin i innych mikroelementów, a ponadto są źródłem białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z ryb można przygotować szybko smaczne dania zarówno na obiad, kolację, jak i na śniadanie – wystarczy do tego celu zakupić ryby świeże, wędzone czy marynowane. Ryba to także najprostszy sposób na przygotowanie smacznego i pożywnego obiadu – rybę po prostu wystarczy upiec lub usmażyć – szczególnie ryba smażona w panierce zawsze znajdzie swoich fanów wśród domowników.
Ryba panierowana na obiad – od czego zacząć?
Filet z ryby w panierce to proste i szybkie danie, z którym każdy sobie poradzi. Potrzebujemy przede wszystkim do tego celu filety rybne ulubionego gatunku – mogą być ze skórą, a także bez skóry. Oczywiście należy je przed przyrządzeniem umyć, a także delikatnie posolić lub posypać innymi ulubionymi ziołami. Warto pamiętać o tym, aby filety osuszyć, zanim zaczniemy je panierować i smażyć – dzięki temu panierka do ryby nie będzie odpadać w trakcie i po usmażeniu.
Dla wielu osób najlepsza panierka do ryby to ta najbardziej klasyczna, czyli składająca się z mąki, jajka oraz bułki tartej. Jak panierować rybę? Warto pamiętać o tym, że ryba powinna być osuszona np. papierowym ręcznikiem. Aby przyrządzić panierowaną rybę, to należy przygotować wcześniej na osobnych talerzach mąkę, bułkę tartą oraz roztrzepane jajko. Najpierw obtaczamy rybę w mące, następnie w jajku, a potem jeszcze w bułce tartej. Zamiast bułki tartej można także użyć ponownie mąki – wszystko zależy od naszych osobistych preferencji.
Inne sposoby na panierowaną rybę
Najpopularniejsza panierka rybna to ta wyżej wspomniana, ale rybę można smażyć również w innych panierkach, np. w specjalnie przygotowanym cieście tzw. tempurze. W czym obtoczyć rybę jeszcze? — Do bułki tartej można dołożyć maki kukurydzianej, dzięki temu panierka do ryby będzie bardziej chrupiąca. Można także zastosować otręby, płatki kukurydziane, a nawet orzechy i płatki migdałowe – warto w tym zakresie eksperymentować z różnymi gatunkami ryb oraz różnymi panierkami. Warto pamiętać także o tym, że ryba w jajku i bułce tartej oraz innej panierce powinna być kładziona na dobrze rozgrzany olej – dzięki temu nie będzie się rozpadać. Czym przyprawić rybę w panierce – klasyka to sól i pieprz, ale można także zastosować pieprz cytrynowy oraz inne swoje ulubione przyprawy.Usmażoną rybę panierowaną dobrze położyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
0 komentarzy