Nasza konserwa rybna to świetna baza do przygotowania smacznej pasty kanapkowej. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziesz w lodówce. Przekonaj się, że ryba w pomidorach to świetny dodatek do śniadania, które będzie zdrowe i dostarczy ci energii na cały poranek. Pastę możesz też wykorzystać do przygotowania drobnych przekąsek na domowe przyjęcie.
Składniki potrzebne do wykonania pasty
Aby przygotować pastę rybną w pomidorach będziesz potrzebować:
- puszkę ryby w pomidorach (znajdziesz ją w naszym sklepie)
- 2–3 jajka ugotowane na twardo
- przecier pomidorowy (100g)
- 2 ząbki czosnku
- nieduża czerwona cebula
- 1 łyżeczka pikantnej pasty chilli lub szczypta chilli w proszku
- 1 łyżeczka bazylii w proszku
- sól i pieprz do smaku
Jeśli chcesz, możesz dodać do pasty także 2–3 nieduże ogórki kiszone. Przełamią nieco smak pomidorów i sprawią, że pasta będzie bardziej wyrazista. Poza tym do dekoracji możesz wykorzystać listki świeżej bazylii, natkę pietruszki lub czarne oliwki. Możesz ułożyć je na gotowych kanapkach.
Pasta rybna — sposób przygotowania
Aby twoja pasta rybna była smaczna i dobrze wyglądała, musisz zadbać o jakość składników. Najlepsze produkty rybne znajdziesz w naszym sklepie. Ważne jest też to, by wszystkie składniki na pastę drobno pokroić lub rozgnieść widelcem. Pasta z konserwy rybnej w pomidorach powinna mieć gładką konsystencję.
Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Pamiętaj o tym, by rybę dodać wraz z sosem. To dzięki niemu pasta będzie mieć wyrazisty smak. Na samym końcu dodawaj po łyżce przecier pomidorowy. W ten sposób nadasz paście odpowiednią konsystencję.
Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce 2–3 dni. Najlepiej włożyć ją do szklanego pojemnika z pokrywą. Dzięki temu zachowa smak i zapach na dłużej.
Z czym podawać pastę rybną w pomidorach?
Pasta rybna świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Dobrze komponuje się z chlebem lub bułkami z ziarnami. Pestki dyni, czy słonecznik są dodatkiem do wielu dań rybnych, więc to właśnie pieczywo z dodatkami warto wykorzystać. Jeśli przygotowujesz przyjęcie, możesz przygotować niewielkie kanapeczki (tzw. finger food) z naszą pastą. Poza tym możesz użyć jej do wypełnienia makaronowych muszli.
Umieść pastę w rękawie cukierniczym i wykładaj tak, jak krem na krakersy, słone herbatniki i mini sucharki. Gotowe kanapki możesz ozdobić natką z pietruszki lub bazylią. Poza tym ryba w pomidorach świetnie smakuje także z czarnymi oliwkami. Dlatego też na każdej z kanapek możesz położyć oliwkę.
0 komentarzy