Dorada występuje w Morzu Śródziemnym oraz w pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego
Ciekawostki: Ryba ta osiąga długość ciała do 70 cm l maksymalna wagę 5 kg. Dorada w Grecj,i Chorwacji i Hiszpanii uważana jest za “królowe mórz”. Starożytni Grecy l Rzymianie tę właśnie rybę spożywali najchętniej i najczęściej.
Wartości kulinarne: Dorada jest gatunkiem o wysokiej wartości użytkowej z chudym i smacznym mięsem oraz łatwo oddzielającymi się ościami. Spożywana najczęściej w postaci ryby pieczonej lub grillowanej czy jako składnik sushi a jej delikatny smak, soczyste i zwarte mięso, jest bardzo cenione na stołach Europy!

Grillowana dorada z warzywami i ryżem
Czas przygotowania: 35 minut, 4 porcje.
Składniki:
- 4 szt. Dorady (zobacz w sklepie)
- Kilka gałązek kopru
- Kilka gałązek szałwii
- Kilka gałązek bazylii
- 8 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
- Oliwa do skroplenia ryby
- Sól morska do smaku
- Pieprz młotkowy do smaku
- 300 g ryżu suchego
- 1 mała łyżeczka kurkumy
- 1/2 glówki szalotki posiekanej w kostkę
- 1 płatek Papryki posiekanej w kostkę
- 1 płatek zielonej papryki posiekanej w kostkę
- 1 płatek żółtej papryki posiekanej w kostkę
- 50 g masła
- 2 lyżki groszku zielonego
- 200 ml śmietany 30%
- 50g sera cheddar startego na tarce
- Przyprawa uniwersalna do smaku
- 1/2 chili posiekanego bez pestek
Wykonanie:
Doradę możemy piec w całości lub wyfiletować. Rybę nacieramy ziołami i oliwą, odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby nabrała smaku ziół. Grillujemy około 20–25 minut.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy do miękkości. Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy pokrojone papryki, szalotkę, groszek i chwile smażymy.
Dodajemy ugotowany ryż, wszystko razem dokładnie mieszamy i podlewamy śmietaną, następnie dodajemy starty cheddar oraz chili, wszystko doprawiamy do smaku.
Gotową doradę podajemy z kolorowym ryżem. Smacznego!

0 komentarzy