Owoce morza to bezszkieletowe zwierzęta morskie, w których skład wchodzą: małże, ośmiornice, krewetki, homary, ostrygi, kalmary. Znane są na całym świecie z racji swych odżywczych właściwości oraz wyjątkowego smaku. Przyrządzane na setki sposobów, dla wielu krajów stanowią nieodłączny element codziennej diety.
Rodzaje i charakterystyka owoców morza
W naszym sklepie są dostępne wszystkie wyżej wymienione owoce morza, natomiast chcąc dokonać właściwego wyboru, należy wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne z nich. Jedne z najmniejszych to małże, w których skład wchodzi wiele gatunków, a najbardziej popularnym w Polsce są mule nazywane również omułkami oraz ostrygi. Żyją przede wszystkim na dnie mórz i oceanów. Mule charakteryzuje ciemna skorupka i jasne, delikatne w smaku mięso, z kolei ostrygi są nieco większe oraz często bardziej słone.
Ośmiornice oraz kalmary to głowonogi zamieszkujące przede wszystkim oceany i dna morskie. Różnica polega na ilości ramion/nóg, ośmiornice posiadają ich osiem, z kolei kalmary 10 i poruszają się znacznie szybciej. W porównaniu do miękkości ośmiornicy, mięso kalmarów jest bardziej gumowate, natomiast smak bardzo podobny — słodkawy i delikatny.
Homary i krewetki zaliczane są do rodziny skorupiaków. Homary charakteryzują bardzo duże szczypce oraz jaskrawo-czerwony kolor, największe skupiska zamieszkują Ocean Atlantycki, spotykane są też w Morzu Śródziemnym oraz Morzu Czarnym, jednak jest ich tam znacznie mniej niż w Atlantyku. Ich mięso ma kremowy kolor, konsystencja jest miękka, ale równocześnie zwarta i jędrna. Krewetki zamieszkują zarówno wody słodkie jak i słone, a kilka gatunków występuje w Bałtyku. To jedne z najpopularniejszych, najpowszechniejszych i łatwo dostępnych skorupiaków. W porównaniu do homarów, krewetki są zazwyczaj niewielkie, mają słabo wykształcone szczypce oraz cienki pancerzyk. Konsystencja mięsa jest podobna jak w przypadku homarów, natomiast smak bardziej słodki.

Sposoby przyrządzania owoców morza
Od zarania dziejów owoce morza były częścią diety człowieka, natomiast z biegiem lat rodziło się i nadal rodzi coraz więcej sposobów ich przyrządzania. Bardzo popularne i łatwo dostępne w sklepach są owoce morza w sosach, olejach, zalewach, kupowane najczęściej w puszce lub słoiku. Często pełnią rolę przystawki, ale też świetnie sprawdzają się jako danie główne — panierowane, smażone, czy gotowane. Wiele restauracji oferuje świeże owoce morza, które spożywa się też po prostu na surowo.
Aby smak był naprawdę zadowalający, jakość kupowanego produktu musi być na wysokim poziomie, dlatego przed zakupem warto zapoznać się z jakiego źródła pozyskiwane są owoce morza. Zapraszamy do przejrzenia oferty naszego sklepu, aby przekonać się, że jakość idzie w parze z wybornym smakiem.

0 komentarzy