Nie znajdziemy ryb, które nie posiadają w ogóle ości. Prawdą jest jednak, że wśród różnych ich gatunków ilość ości jest różnicowana. Są zatem takie, które mają ich więcej, oraz takie, które mają ich mniej.
Zalety ryb z małą ilością ości
Wybieranie ryb z małą ilością ości niesie z sobą kilka zalet. Między innymi:
- chrząstki takiej ryby podczas gotowania miękną, co sprawia, że są praktycznie niewyczuwalne w gotowym daniu,
- są bardziej bezpieczne dla dzieci i nie trzeba się martwić, że zrobią sobie krzywdę ością,
- zdecydowanie łatwiej przyrządzić taką rybę,
- można zrobić z nich wiele różnych dań i potraw.
Ryby słodkowodne z najmniejszą ilością ości
Nasz sklep rybny oferuje Państwu możliwość zakupienia ryb słodkowodnych z najmniejszą ilością ości. Należą do nich: jesiotr, amur, pstrąg tęczowy, szczupak, karp, tołpyga.
Ryby świeże słodkowodne, które możecie Państwo zakupić w naszym sklepie to prawdziwa skarbnica mikroelementów, pełnowartościowego białka oraz witamin. Pomimo tego, że zazwyczaj zawierają mniej tłuszczu niż ryby morskie, to jednak w dalszym ciągu znajdziemy u nich tak korzystne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe Omega‑3. Ryby te charakteryzują się bardziej subtelnym smakiem, co sprawia, że z powodzeniem mogą zdecydować się na nie nawet osoby, które są na diecie niskokalorycznej.
Amur biały jest rybą, która charakteryzuje się niezwykle delikatnym mięsem. Jednocześnie jest ono także jędrne i soczyste. Ryba ta posiada twarde i grube ości, które łatwo oddzielić od mięsa. Szczególnie polecamy spróbować amura duszonego lub pieczonego.
Ryby morskie z najmniejszą ilością ości
W naszym sklepie z rybami oferujemy Państwu także w ryby morskie z najmniejszą ilością ości. Należą do nich: łosoś, dorsz, makrela oraz tuńczyk.
Ryby świeże morskie znajdujące się w naszym sklepie, to bardzo zdrowy posiłek. Zawierają w sobie bardzo dużo różnego rodzaju witamin, mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych Omega‑3.
Dorsz jest pełen witamin D i A oraz jodu i niacyny. Łosoś zapewni nam witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6 i B12, witaminy z grupy D, oraz duże ilości fosforu, magnezu i selenu. Makrela posiada w sobie bardzo dużo kwasów jedno- i wielonasyconych oraz fosfor selen i witaminę B12. Tuńczyk charakteryzuje się sporą zawartością witaminy B6, B3 i B1, które są niezwykle cenne dla ludzkiego układu nerwowego. Posiada także sporo fosforu, selenu, magnezu i potasu.
Warto włączać zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne do swojej stałej diety. Zdaniem lekarzy i dietetyków powinny one gościć na naszych stołach 2 razy w tygodniu.
0 komentarzy