Sushi to potrawa ciesząca się coraz większą popularnością w naszym kraju. Niegdyś była traktowana jako droga fanaberia, dziś stała się łatwo dostępnym towarem w wielu sklepach spożywczych. Warto nauczyć się samodzielnego przyrządzania tego interesującego dania. Podpowiadamy, które gatunki ryb wkomponują się w tą potrawę.
Jak przygotować smaczne sushi?
Sushi to japońskie danie znane na całym świecie, jest powszechnie dostępne jednak warto postawić na jego samodzielne przygotowanie. Odpowiedni dobór świeżych składników zapewnia uzyskanie smaku dorównującemu oryginałowi przygotowywanego w Kraju Kwitnącej Wiśni. Dwa elementarne składniki sushi to krótkoziarnisty ryż oraz ryby. Ponadto w zależności od wariantu tej potrawy można stosować takie dodatki, jak: nori, warzywa, jajka, paluszki krabowe i inne owoce morza. Całość można polewać sosem sojowym lub ostrym wasabi. Ryby muszą być surowe i pokrojone w cienkie plastry zwane sushimi.
Najlepsze ryby do sushi
Przy przygotowaniu sushi wykorzystuje się wyłączenie ryby morskie. Jest to danie, w którym nie sprawdzą się gatunki słodkowodne. Najczęściej stosowane typy ryb to łosoś oraz tuńczyk. Ponadto sprawdzą się takie gatunki, jak: makrela, halibut, węgorz, eskolar i kostropak. Łosoś wędzony musi pochodzić z oceanu, w zależności od preferencji może też występować w grillowanej lub lekko solonej postaci. Tuńczyk wędzony i makrela w podobnej postaci wkomponują się w towarzystwo octu lub soku z cytryny, które podkreślą ich smak.W przypadku węgorza należy pamiętać, że nie może być spożywany na surowo, ponieważ jego krew jest trująca dla ludzi. Niezależnie czy jest to makrela, tuńczyk lub łosoś filet z ryby powinien być cienki i odpowiednio doprawiony. W sushi stosuje się różne rodzaje owoców morze, najpopularniejsze z nich to: krewetki, ośmiornice oraz paluszki krabowe nazywane surimi.
Gdzie kupować ryby do sushi?
W przypadku ryb do sushi należy stosować wyłącznie świeże okazy. Kupno i wykorzystanie mrożonych produktów może prowadzić do poważnych zatruć. Dlatego najlepszym miejsce do nabycia tego elementarnego składnika sushi będzie sklep rybny. Aby mieć pewność co do świeżości ryby należy przeanalizować kilka aspektów. Po pierwsze zapach, który nie powinien być zbyt intensywny. Oczy ryby mają lśnić i być wypukłe, a jej oskrzela czerwona. Ponadto warto stawiać na okazy z wilgotną skórą. Najlepiej stawiać na ryby sprzedawane w całości. Tego typu zakupy należy dokonywać tylko w sprawdzonych sklepach, co minimalizuje ryzyko ewentualnych problemów żołądkowych i gwarantuje odpowiedni smak przyrządzanej potrawy.
0 komentarzy