Lubisz owoce morza? A może jeszcze nie miałeś okazji ich spróbować? — Najpopularniejsze owoce morza to obecnie krewetki. Oczywiście najlepiej zamówić dania z krewetek w profesjonalnej restauracji – wtedy są odpowiednio przyrządzone i na pewno będą nam smakować. Jednak ten wyjątkowy smak można także z powodzeniem odtworzyć w domowej kuchni. Każdy sklep rybny oferuje zarówno świeże, jak i mrożone krewetki królewskie, tzw. tygrysie, krewetki północnoatlantyckie, a czasem również szare. Ich przygotowanie jest proste i na pewno sobie z tym poradzisz. Jak smacznie przyrządzić krewetki?
Dania z krewetek, które przyrządzisz w domu
Najlepiej oczywiście zakupić krewetki świeże, ale nie każdy sklep rybny zawsze oferuje taki towar, wtedy możemy wybrać owoce morza mrożone. Można przygotować je na kilka sposobów. Najprostszy przepis to krewetki na maśle, do których dodaje się co najwyżej czosnek. Najważniejszy jest jednak sposób przygotowania – otóż niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy je przyrządzać, to nie możemy ich zbyt długo poddawać obróbce termicznej. Krewetkom wystarczą dosłownie 3–4 minuty i nie powinniśmy ich również dłużej smażyć na maśle czy gotować – w przeciwnym wypadku staną się twarde i gumowate, a tego zdecydowanie należy uniknąć. Krewetki na maśle smaży się na dużym ogniu aż do zrumienienia. Możemy także ugotować je w zupie – zupa tajska z krewetkami jest prosta i smaczna.
Krewetki w tempurze i w sałatce
Jak jeszcze przyrządzić krewetki? Godne polecenia są także krewetki w tempurze – wtedy należy usmażyć je w specjalnym cieście, które można przygotować z mieszanki mąki pszennej, kukurydzianej oraz wiórków kokosowych. Są bardzo aromatyczne i soczyste, a najlepiej smakują ze słodkim sosem chili. Preferujesz sałatki? — Wykonaj danie, jakim jest sałatka z krewetkami – do tego celu wykorzystasz krewetki na maśle, a także miks sałat oraz inne ulubione warzywne dodatki. W ten sposób możesz podać je jako przystawkę, a nawet danie główne. Jakie krewetki kupić? Najlepsze są krewetki tygrysie, ale równie smaczne są północnoatlantyckie, natomiast szare są przysmakiem w Belgii. Oczywiście istnieją jeszcze inne dania z krewetek – wybierz taki, który najbardziej trafia w Twoje upodobania smakowe! Pamiętaj także o tym, że przed zjedzeniem należy je obrać – nie musisz do tego celu używać sztućców – w zupełności wystarczą ręce – usuwamy głowę, odnóża, wąsy, chitynowy pancerz oraz czarną żyłkę na grzbiecie, która jest przewodem pokarmowym i ma gorzki smak.
0 komentarzy