Najzdrowsze ryby morskie to takie, które zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych n‑3 (omega-3) PUFA. Według ekspertów warto je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, ze względu na witaminy D i B12, żelazo oraz przede wszystkim, łatwo przyswajalne białko. Dlatego właśnie, nasz sklep rybny, stawiając przede wszystkim na jakość, oferuje najlepsze i najzdrowsze ryby morskie, takie jak makrela, śledź, łosoś oraz sardynka, których wartości odżywcze przyprawiają niemal o zawrót głowy.
Korzyści spożywania ryb
Liczba zalet, które ryby wprowadzają do naszej diety, jest niezliczona. Zawierają one dużą ilość białka, które pomaga zbudować i utrzymać masę mięśniową, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko pojawienia się zakrzepów oraz obniżają ciśnienie krwi, co ma znaczny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego. Niestety coraz częściej można się natknąć na niskiej jakości ryby, które zawierają w swoim mięsie niektóre metale ciężkie. Dlatego właśnie ważne jest, by hurtownia rybna dostarczała sklepom świeże oraz wolne od zanieczyszczeń ryby.
Obróbka termiczna ryb
Każda ryba jest zdrowa, lecz jak obróbka termiczna wpływa na jej skład? Czego lepiej unikać, jeśli chcemy jeść jak najzdrowiej? Najzdrowsze ryby to takie, które są poddane gotowaniu, duszeniu, grillowaniu lub ewentualnie upieczeniu w folii. Smażenie jest najmniej przyjazną zdrowiu formą obróbki termicznej, lecz jeśli komuś zależy, by ryba była przygotowana w ten sposób, powinien pamiętać, by temperatura oleju nie przekroczyła 180°C.
Ryba na szybko
Coraz większą popularność zdobywają konserwy rybne, ze względu na ich uniwersalność. Nadają się one zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację a różnorodność olei i sosów, w których są podawane, zaskoczy podniebienie niejednego wymagającego smakosza. W naszej ofercie znajduje się między innymi filet śledziowy w sosach pomidorowych różnego rodzaju lub oleju, tuńczyk, sardynki, szprotki i wiele innych.
Co więc wybrać?
Z myślą o klientach, nasza oferta zawiera ryby każdego rodzaju. W sklepie można znaleźć ryby wędzone, z których najpopularniejsza jest makrela wędzona, ryby mrożone, ryby świeże, owoce morza, różnego rodzaju przetwory rybne oraz owoce morza. Dla prawdziwych koneserów przygotowaliśmy specjalne przyprawy oraz wybory garmażeryjne. Nie zapomnieliśmy również o zwierzętach, które na pewno polubią nasze suche karmy.
Należy pamiętać o różnorodności spożywanych ryb oraz ich obróbki. Warto od czasu do czasu ze smażonej ryby, spróbować tej ugotowanej lub z grilla.
0 komentarzy