W dobie zdrowego podejścia do życia i dbania o to, co mamy na talerzu, warto skupić się na istocie ryb. Wielu dietetyków wychwala magiczne wartości odżywcze, które zawierają ryby, zachęcając nas tym do spożywania ich więcej. Posiłek, w którym głównym daniem będzie ryba, jedzony 2–3 razy w tygodniu potrafi zdziałać cuda. Na jakie ryby się zdecydować i czy naprawdę są takie zdrowe, jak je opisują?
Na jakie ryby słodkowodne zwrócić szczególną uwagę?
Mimo, że każdy wybór jest dobry, jeśli chodzi o ryby, to i tak możemy wypunktować te, które zasługują na szczególną uwagę ze względu na to, jakie wartości odżywcze zawierają w sobie poszczególne gatunki ryb. My polecamy:
- Karp – polecamy go nie tylko dlatego, że jest kojarzony z magicznym świątecznym czasem, ale ze względu na to, że jest bogaty w cynk, wapń, sód, potas i witaminy z grup: A, D oraz E. Jeśli ości są uciążliwe przy jedzeniu, polecamy również filet z karpia.
- Lin – to ryba z rodziny karpiowatych, o podobnych właściwościach do karpia,
- Okoń – podobnie jak w przypadku Sandacza – bogaty w selen, witaminy z grupy D i B, jednak zawiera w sobie więcej kwasów omega‑3,
- Pstrąg – to ryba bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz w kwasy tłuszczowe nienasycone,
- Sandacz – niewiele kwasów tłuszczowym omega‑3, jednak bogaty w selen i w witamy z grup D i B, szczególnie w wersji jako filet z sandacza,
- Tołpyga – chude mięso, bogata w białko, kwasy omega‑3, żelazo, wapń, selen oraz witaminy z grupy B.
W jaki sposób przygotować rybę?
Przygotowanie ryb do spożycia, niezależnie od tego czy są to ryby słodkowodne, czy ryby morskie, wygląda zupełnie tak samo. Żeby mieć co przygotowywać, należałoby odwiedzić sprawdzony okoliczny sklep z rybami, lub wejść na nasz internetowy sklep rybny, w którym zakupimy ryby świeże. Następnie wypadałoby je przygotować. Spośród wielu metod przyrządzania ryb, takich jak: wędzenie, smażenie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, to właśnie najzdrowszymi opcjami są gotowanie na parze, opiekanie, pieczenie w piekarniku, np. w papierze pergaminowym.
Dlaczego ryby są tak ważne w diecie?
Ryby przede wszystkim są bardzo bogate w witaminy i minerały niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Nie ulega wątpliwości, że powinniśmy urozmaicić naszą dietę w dania rybne, a szczególnie w ryby słodkowodne, które wypadają lepiej w porównaniu z morskimi. Te żyjące w polskich jeziorach i rzekach są mniej tłuste i nie tak zanieczyszczone, jak te pływające w morzu – przede wszystkim dioksynami i szkodliwą dla organizmu rtęcią. Dietetycy apelują, aby wybory padające na mięso wieprzowe, wołowe, czy drobiowe co jakiś czas zamieniać na te rybne. Wyjdzie to korzystnie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Ryby są lekkostrawne, bogate w kwasy tłuszczowe omega‑3, cynk, magnez, wapń, potas, sód, witamy z grupy A, B, D, E, łatwo przyswajalne białko i wiele wiele innych. W naszym sklepie na pewno każdy wybierze coś dla siebie.
0 komentarzy